2011. június 19., vasárnap

Floridában jártam 2. Sweetwater közösségi biofarm és a helyi kiskertészek

Édesvíz Bio Közösségi Farm, a neve elárulja miben hisznek
Találtam egy kedves biofarmot Floridában, ahol nemcsak a növények nőnek, hanem a helyi közösség is. Hogyan? Hát általuk szervezett vasárnapi termelői piaccal, helyi termékekről szóló fesztiválokkal (Pesto Festo, Élő étel Fesztivál), dobozrendszerrel (ennek magyarországi példáját az Évkerék Ökotanya kapcsán megismerhettétek, bár itt akár szezonokat is kell várni, mire bekerül a rendszerbe az ember - hiába amivel itt mégcsak ismerkedünk, ott már javában virul), önkéntesprogrammal.
http://sweetwater-organic.org/
Vasárnapi termelői piac
Mi van a "dobozban"?
Kiskertészek
Ha viszont az ember fia saját maga szeretne zöldséget nevelni, akkor azt nem a háza mellett teszi, hanem egy kijelölt közös parcella egyik négyzetét használja az otthonához közel. Az egyes kertecskék néha csupán zsebkendőnyi méretűek (akár 2x2 méter nagyságúak is). A kiskertészek lelkesedése azonban határtalan, ezért a zöldségek rendkívüli választékával tudják beültetni a legkisebb területet is. A mulcsolás (talalytakarás) jó szolgálatot tesz náluk is, hiszen nappali tűző naptól védi a föld felületét, az hajnali harmatot pedig szépen levezeti a földbe, mielőtt az elpárologna. 
(A képek április végén készültek.)

Szeretet növekszik itt

Mulcsozás píneafenyő tűlevelével
Érik a paradicsom
Cukkini és virága
Padlizsán
Gyönyörűséges saláta

Szorgos kiskertészek

Itt tehát nem a méret a lényeg, hanem, hogy csinálják a kerteket, akármilyen kicsiben is. Így kerül egy kevés friss, saját zöldség is az asztalra. Kertészkedjetek ti is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...