2014. március 11., kedd

Nyers kakaó és csokoládé mániaaaa

karobpor-600528e1d602cf45.jpg
Először is egy vallomással tartozom. Én sohasem voltam nagy kakaó rajongó. A tejcsokoládék mindig túl édesek voltak nekem (pedig édes szájú vagyok!), az étcsokoládétól megfájdult a fejem, a forró csokit pedig nehezem emésztettem. Ez még mind igaz most is, csak ma már nem eszek akármilyen csokoládét és kakaót.
Évekkel ezelőtt, mikor elkezdtem komolyabban foglalkozni a nyers étrenddel, hallottam, hogy létezik nyers kakaó is. Akkor nem is gondoltam, hogy ez valaha engem is érdekelhet.

EGÉSZSÉG?

Sok érv és ellenérv van a kakaóval kapcsolatban. Van, aki egyáltalán nem fogyasztja, hanem karobporral helyettesíti az étrendjében.
Viszont sok kakaórajongó szerint sok pozitív hatása is van. A kakaó magas antioxidánstartalma védi a sejteket, így lassítja az öregedési folyamatokat. Magas magnéziumtartalma segíti az idegi és serkenti az izomműködést. Nyomelemekben és ásványi anyagokban is nagyon gazdag. Serkenti a vérkeringést, véralvadásgátló, segít csökkenteni a vérnyomást, hangulatjavító, energetizáló.
nyers kakaó termékek
- Kakaóbab töret, kakaópor, a friss kakaóbab termés és kakaómassza. -

NYERS.

Mint tudjuk, a hőkezelés károsítja az ételek, alapanyagok "értékeit".  A kakaó ipari feldolgozásánál 100-140°C-on pörkölik a kakaót, így joggal kérdezhetjük, hogy mi marad a kakaóbabban ennek a feldolgozási folyamatnak a végére? Itt jön képbe a nyers kakaó fogalma. A nyers kakaót nagyon ellenőrzött körülmények között, lassan fermentálják (erjesztik) sajtát nedvességében, majd maximum 42°C-on szárítják, így jobban megőrzi kiváló tápanyagtartalmát.

MINŐSÉG.

A főiskolán Táplálkozástan órán, mint élvezeti szerről tanultunk a kakaóról és a csokoládéról. De ahogy már írtam, csokoládé és csokoládé között is nagy különbség lehet. Tévedünk azonban, hogyha azt hisszük, hogy csak a csokoládékban levő kakaótartalom befolyásolja a minőséget. A kakaó fajtája, a terület, ahonnan származik és a feldolgozásának módját is figyelembe kell vennünk, ha minőségi csokoládét keresünk. A nyers kakaóból készült termékeknél a fermentálás is kulcsfontosságú folyamat, a jó ízű kakaóbab elérése érdekében.

EGY ALTERNATÍVA.


fibonacci bar

Fibonacci ‘Aktív Kakaó’ Csokoládé

Kézzel készített, Nyers vegán, 80% kakaótartalmú (a legfinomabb criollo fajtából), 80g táblás csokoládé.
Összetevők: nyers kakaó massza, nyers kakaó vaj, nyers agave.
Ebben a nagyszerű ízű és textúrájú csokoládéban megtalálható a nyers kakaó minden aktív tulajdonsága.

Vásárold meg a Fibonacci nyers csokoládét vagy más nyers kakaó termékeket webáruházunkban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...