2011. november 14., hétfő

Ráhangolódás a télre: most vetni, szedni, enni

Ablakba: snidling
Csak egy jó kis ablak és cserép kell a téli vitaminforráshoz, na meg ültetnivaló. A snidlinget a tavasz érkezéséig nevelgethetjük, és még a tehetségtelen kertészek is biztos sikerre számíthatnak vele. A beszerzéssel sem lesz problémánk, a legtöbb piacon műanyagpoharakban árulják a metélőhagyma néven is felbukkanó növényt. Ültessük tápanyagban gazdag földbe, és tartsuk kicsit hűvös, világos helyen. A snidling gazdag C-vitaminban és ásványi anyagokban – ami mindig jól jön a téli hónapokban. Leveleit rendszeresen vághatjuk, nagyjából 10 centiméter hosszúra. Az apróra vágott darabokat frissen használjuk, a snidling kiváló ízesítője a túrókrémeknek, növényi pástétomoknak, salátáknak. Ha levest vagy főzeléket ízesítünk vele, csak a főzés végén használjuk fel. 

Csodanövény: Aloe vera
Az Aloe vera igazi csodanövény, amelynek gyógyító gélje vastag leveleiben található. Megszünteti a bőrproblémákat, és szinte nincs olyan betegség, amelyre ne ajánlanák. Az Aloe vera a szobában napfényes helyen érzi jól magát, nyáron a szabadban is nevelhető. Ha levelei legalább 20 centiméteresek, otthon is megpróbálkozhatunk hidratáló hatású házikrém készítésével. Egy levágott levelet metsszünk be mélyen a középvonala mentén, és csorgassuk tálba a kifolyó nedvet. Ehhez annyi testápolót keverjünk, amennyit pár nap alatt elhasználunk. A tápanyagokban gazdag krémet tároljuk hűtőszekrényben. Ügyeljünk rá, hogy az aloéfélék családjába tartozó növények közül nem mindegyiket lehet felhasználni.

Mák: a bőséges energiaforrás
Krétán már a második évszázadban is termesztették a pipacs ízletes rokonát, a mákos kalácsot pedig valószínűleg a görögök élvezték először. A mák a Földközi-tenger vidékén, Afganisztánban, Kínában és Iránban vadon is terem, itthon még a hagyományos kertekben is díszelegnek laza virágai.
Vásárláskor száraz, darálatlan mákot válasszunk, és csak felhasználás előtt daráljuk. Héjuk tulajdonképpen természetes tartósító, amely az avasodástól is véd. Száraz, enyhén meleg helyen (légmentes üvegben, kamrában) sokáig eltartható. A mák bőséges energiaforrás. Linolénsav-tartalma megelőzheti egyes szívbetegségek kialakulását. Zsírsavai, különösen az omega-3 zsírsavak, ellenállóbbá tesznek a betegségekkel szemben, a magvak pedig hozzájárulnak a könnyű emésztéshez. A pici golyókban található jód szabályozza a vérkeringést, a cink az inzulintermelésbe segít be, a réz pedig jótékonyan hat a vérképzésre. A csontritkulás ellen is bevethető, foszfortartalmának köszönhetően, amely segíti a kalcium felszívódását.

Csicsóka, a lisztérzékenyek és a cukorbetegek barátja
A csicsóka göcsörtös, burgonyára emlékeztető gumóját a fagymentes talajból egészen február közepéig lehet ásni. A csicsókában jócskán van a fáradékonyság ellenszeréből, a vasból, az idegrendszert működtető káliumból és B1-vitaminból. A gumót jóízűen fogyaszthatják a cukorbetegek, akiknek a hagyományos burgonyát nem ajánlják. A lisztérzékenységben szenvedők csicsókaliszttel helyettesíthetik a hagyományos fajtákat.
A gumókat mossuk meg és kendőbe csavarva tároljuk. Sima felszínű, egészséges héjú daraboknál a felhasználás előtti hámozás elhagyható.
Kis mennyiségben rágcsálhatjuk nyersen, reszelhetjük salátába. Vigyázat! Nyers fogyasztása az érzékeny gyomrúaknál felfúvódást eredményezhet. Készülhet belőle leves, tehetjük sós és édes süteménybe. Zöldségköret részeként süthetjük, párolhatjuk. Ízesítsük erdei gombával, fokhagymával, zsályával.

Kertből, piacról: cékla 
A cékla egészséges, méregtelenítő, immunerősítő hatású, folsavtartalma miatt kifejezetten ajánlott a növekedésben lévő gyerekeknek és a kismamáknak. Fiatal levelét is fogyaszthatjuk salátákba keverve. Ezt érdemes annyit szedni belőle, amennyire épp szükségünk van, így frissen kerülnek tányérunkra a vitaminok és a tápanyagok.

Megjelent a Tudatos Vásárló Magazin 21. számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...