2011. február 14., hétfő

Bio vs. vegyszermaradékos zöldségek, gyümölcsök

A szezonhoz nem illő és a szezonális kínálat áprilisban
A múlt héten kedvességből kaptam egy uborkát és egy cukkinit, ami rögtön emlékeimbe idézte a nyári ízeket, a bazsalikomos-oregánós olaszos cukkini ragut és a hűsítő tzaziki ízét! A következő gondolatom viszont az volt, hogy: "Dehát éppen tél van és hideg, hol nő meg ez a két zöldség ilyenkor? És vajon mennyi tápanyag lehet benne? Vagy akár vegyszer?"

Innen már csak egy lépés volt, hogy rátaláljak a Vidékfejlesztési Minisztérium tiltó listájára azokról a zöldségekről és gyümölcsökről, amik 2010. decemberében több növényvédőszert tartalmaztak, mint a megengedett. Főleg szupermarketek, nagyobb bevásárlóláncok által importált növényekről van szó, néhány hazai áruval, növénnyel is kiegészítve. A listát itt találjátok!

A Tudatós Vásárló így ír erről egy 2009-es cikkben:

MI A BIO?
Biónak azokat az élelmiszereket nevezzük, amelyek alapanyagait az ökológiai gazdálkodás szabályai szerint termesztették, azaz csak ennek megfelelő tápanyagot és növényvédő szert, technológiát használtak a termelés során.


Magyaroszági vizsgálatok kimutatták, hogy az importból származó termékek szennyezettebbek, mint a hazaiak. 2007-ben a hazai termesztésű minták 33,5%-ában volt kimutatható vegyszermaradék, míg az import esetében ez az érték 59% volt.
A hazánkban kapható zöldségek és gyümölcsök mintegy fele szennyezett növényvédő szerekkel, ám ez egyben azt is jelenti, hogy a boltokban kapható termékek másik fele nem tartalmaz kimutatható mennyiségben vegyszermaradékot. Kérdés, hogy melyik fele?
 
Azt javasolják, hogy aki szeretné elkerülni a vegyszer-maradékokat,
  • nem bióból inkább hazait vásároljon,
  • kerülje el a primőr árukat, illetve
  • kerülje az import nem biogyümölcsöket, leszámítva a ritkán szennyezett kivit, banánt és a mangót.
  • Biót érdemes venni hazai kajszibarackból, almából, körtéből, eperből és meggyből, valamint fejes salátából, paprikából, paradicsomból és uborkából.
  • Ezzel szemben a káposzta, hagyma, karfiol és a brokkoli vásárlása esetén, nagy valószínűséggel közel ugyanilyen jó minőségű a nem biotermék is.
Májusig még várni kell a fejes salátára

A következő táblázat segítséget nyújthat abban, hogy miből találhatunk tisztább árut a piacon és a boltokban (lásd Legjobb oszlopok), illetve melyekre jellemző a vegyszerezettség általában (lásd Legrosszabb oszlopok):
Gyümölcs
Zöldség
Legjobb
Legrosszabb
Legjobb
Legrosszabb
Kivi
Szőlő
Hagyma
Uborka
Maracuja (passion fruit)
Mandarin
Karfiol
Paprika (spanyol)
Szilva
Citrom
Spárga
Zöld saláta
Banán
Eper
lila káposzta - káposzta
Jégsaláta (iceberg saláta)
Papaya
Narancs
brokkoli
Paradicsom
mango
Alma
burgonya
borsó
Nektarin
Barack
spenót
zöldbab
Dinnye
Körte
póréhagyma
kelbimbó


padlizsán
sárgarépa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...