Gyümölcssorbet tesztelése az ÉletKonyha születésnapi vacsorájára
Hozzávalók:
100% érett sárgabarack!
Egy profi turmixgép (sajnos ez mással nem megy)
Hűs finomságra vágyó emberek
Elkészítés:
Fagyaszd le a kimagozott sárgabarackot például egy műanyag dobozban.
Ha szilárdra fagyott (több óra is lehet), vedd ki és szobahőmérsékleten hagyd 10-15 percig, amig el kezd olvadni annyira, hogy a darabokat egymástól szét tudd szedni.
Ekkor rakd be egy nagyon jó minőségű turmixgépbe. Nekem Vitamixem van, szó szerint a jeget is simára aprítja, mielőtt az felolvadna. Ez történik a fagyott gyümölcsökkel is. Nem tudom, hogy más turmixgép mit bír, ugyhogy csak nagyon óvatosan!
Turmixold el a gyümölcsöt, a tömködő bot segítségével, szintén nagyon óvatosan.
Ha nem elég édes a gyümölcs, akkor jöhet bele egy kis méz.
Fűszernek bio vaníliát raktam bele a Superfoodstól.
Friss szederrel tálalva.
Megszórtam csíráztatott hajdinával és nyers kakaóbab törettel. A kakaóbab ropogós "íz-meglepetés" volt benne!
Egy másik verzió: áfonyából és sárgadinnyéből
Friss sárgabarackkal és nyers csokikrémmel
Sárgabarack eltevés - nyers vegán módon.
Technika: aszalás.
Végeredmény: gyümölcslap
Hozzávalók:
100% sárgabarack, megmosva, kimagozva.
Elkészítés:
turmixold simára a gyümölcsöt egy turmixgépben.
Ha nem elég édes, rakj hozzá egy kevés mézet.
Simítsd laposra egy tapadámentes lapon és aszald 6-7 órán keresztül 42 fokon. Fontos a hőmérséklet, mert különben elvésznek az enzimek, ásványi anyagok, azaz nem lesz élő/ " nyers " a végeredmény.
Akkor készült el, ha szépen le tudod húzni a lapról, de nem száradt ki annyira, hogy eltörjön. (bár akkor sincs gond, mert ha szobahőmérsékleten hagyod, megszívja magát nedvességgel - az aszalás ellentétes folyamata, és megpuhul valamennyire.)
Sütőpapír között (attól függ, hogy mennyire ragadós a végeredmény) vagy csak egymáson rakva, jól záródó, műanyag dobozban tárold. Én hűtőbe rakom az esetleges molytámadások ellen.
Felhasználás: palacsintának megtöltve, süteménynek rétegezve, turmixba vagy más édességbe aszalt gyümölcsként (Ez esetben érdemes beáztatni vízbe felhasználás előtt, mint minden más aszalt gyümölcsöt.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése