Mindenhonnan a nyers ételrol hallani, éppen ezért itt az ideje, hogy a nyers étkezés is világnapot kapjon! Ehhez a történelmi alkalomhoz a 2010. október 10-i dátumot választottuk ki.
A te segítségedre is szükségünk van ahhoz, hogy ezen a napon minden idok legnagyobb nyersétel-rendezvényére kerüljön sor!
Potluckmaraton
Felhívjuk minden nyers étellel táplálkozó és az egészséges étkezés iránt érdeklodo figyelmét, hogy 2010. október 10-én egy nyersétel-potluckot szervezünk. Ezzel az akcióval szeretnénk támogatni az egész világot felölelo potluckmaraton. Hogy a nyers étel világnapja minél sikeresebb legyen, jelentkezz résztvevoként, szervezoként, koordinátorként vagy partnerként!
Erre a történelmi jelentoségu eseményre nemcsak a nyersétel-fogyasztók különbözo ágainak követoit (insticto, vegetáriánus, vegan), hanem az étrendjükben jelentos mértékben nyersen étkezoket (pl. táplálkozás dr. Schnitzer, dr. Switzer szerint) is szeretettel fogadjuk.
Az eredeti felhívás itt olvasható: http://www.worldrawfoodday.org/magyar.html
Az eredeti kép Gitta nyersétel blogján látható egy előző potluckról.
2010. szeptember 8., szerda
2010. július 20., kedd
Vasárnapi ebéd barátokkal - Kölessel töltött paprika
Mi kell egy jó vasárnapi ebédhez? Jó alapanyagok, szeretettel készített, finom ételek és kedves barátok (Monika, Ben, Melinda) jelenléte, no meg valaki, aki főz! Ezek voltunk mi, Melinda és én.
Menü
Zöldleveles céklasaláta
Paradicsomos-cukkinis nyári saláta
Töltött szőlőlevél
Töltött szőlőlevél
(szőlőlevél sk. termesztés, készítés, a töltelék pedig, ami kimaradt a paprikából)
Gabonakolbásszal töltött paprika sütőben készítve
Zabos almatorta karoböntettel
(az almatorta sütés nélkül készült, így megmaradt nyers, élő desszertnek)
Kölessel töltött paprika
8 tölteni való paprika
25 dkg köles
2-3 evőkanál növényi keményítő vagy zabliszt (hogy legyen tartása)
2-3 evőkanál növényi keményítő vagy zabliszt (hogy legyen tartása)
15 dkg gabonakolbász
2 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
só, pirospaprika, kömény, kakukkfű, borsikafű, fűszerek, ízlés szerint. 1 fej hagyma
A kölest háromszoros vízben puhára főzöm. Hozzákeverem a gabonakolbászt, a szétnyomott fokhagymát, fűszerezem a pirospaprikával, köménnyel, kakukkfűvel. Az apróra vágott hagymát is hozzádolgozom, és annyi keményítőt adok hozzá, hogy tartást adjon a keveréknek.
A paprikákat megmosom, levágom a szárukat, kiszedem a magházat és betöltöm a köleses masszával, jó szorosan. Egy közepes méretű tepsibe fektetem őket, öntök rá vizet, kevés olajat ( 0,2 dl ) és 200 fokon kb. 20 percen át sütöm, miközben időnként meglocsolom a levével.
Paradicsomszósszal és főtt krumplival tálaljuk.
A vegetáriánusoknak alacsonyabb a vegyszerterhelése
Koreai vizsgálatok szerint vegetáriánus étkezéssel jelentősen csökkenthető szervezetünk vegyszerterhelése. A hatás már pár napon belül is jelentkezik.
A kísérlet 25 résztvevője öt napon keresztül vegetáriánus ételeket fogyasztott. A kísérlet során azt vizsgálták, hogyan változik a szervezetbe kerülő egészségkárosító vegyi anyagok mennyisége.
A vegyianyag-terhelés változását a vizeletminták antibiotikum-, illetve műanyaglágyító (ftalát) tartalma alapján becsülték. A résztvevők kísérletet megelőző étkezési szokásait is felmérték. Az életmódváltás eredményeként érezhetően csökkent a kimutatható mennyiségű szennyezők száma, illetve azok mennyisége is.
Bár a szervezet terhelésének nagyságára számos tényező hatással lehet, a vizsgálatok alapján a kutatók megállapították, hogy az étrend megváltozása már rövid távon is jelentősen csökkenti a szervezetbe kerülő káros vegyületek mennyiségét.
Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi Anyag hírlevelében, feliratkozás: reach@levego.hu.
A kísérlet 25 résztvevője öt napon keresztül vegetáriánus ételeket fogyasztott. A kísérlet során azt vizsgálták, hogyan változik a szervezetbe kerülő egészségkárosító vegyi anyagok mennyisége.
A vegyianyag-terhelés változását a vizeletminták antibiotikum-, illetve műanyaglágyító (ftalát) tartalma alapján becsülték. A résztvevők kísérletet megelőző étkezési szokásait is felmérték. Az életmódváltás eredményeként érezhetően csökkent a kimutatható mennyiségű szennyezők száma, illetve azok mennyisége is.
Bár a szervezet terhelésének nagyságára számos tényező hatással lehet, a vizsgálatok alapján a kutatók megállapították, hogy az étrend megváltozása már rövid távon is jelentősen csökkenti a szervezetbe kerülő káros vegyületek mennyiségét.
Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi Anyag hírlevelében, feliratkozás: reach@levego.hu.
2010. június 18., péntek
Bécsben jártam - Gasztro-utazás
Június elején egy 100 km-es futáson segítettem Bécsben, a Prater parkban. 

Kihasználva az alkalmat, maradtam néhány napot egy mini vega gasztro-túrára.
Szeretek piacra járni, így Bécsben is szétnéztem ezügyben. Hát sok, állandó szabadtéri piac nincs, van viszont a Naschmarkt, ahol sok egzotikus alapanyagot és ételt, illetve ruhákat is talál az ember. Na meg helyi zöldséget, gyümölcsöt is.
Piknik a fűben egy zöld tornacipővel. Török lepénykenyér, túrós burek, olajbogyó (az egyik fajta bogyó iszonyúan csípett), ajvar, osztrák fürtös paradicsom és friss rukkola.
Hol együnk Bécsben
All food offered is healthy, macrobiotic and vegan. the lunch special consists of soup and a plate full of grains, veggies and salad and is definitely filling and affordable. Guests of the restaurant gather around one big table inside, or enjoy the shadowy nice courtyard. Better to show up early, because lunch sells out soon.Ebédidő előtt érkeztünk, úgyhogy csak a sütiket próbáltuk ki egy gabonakávé kíséretében az árnyas udvaron. A karobos gyümölcskenyér és az áfonyalekváros linzertorta nagyon finom volt, bár picit nagyobb szelet is lehetett volna. Nori tekercs és szejtánnal töltött lepények is vannak. Nyitva 10-től 16 óráig.
THE WIENER DEEWAN ** Egyél, amennyit bírsz! - Fizess, amennyit szeretnél! **
Pakisztáni étterem Liechtensteinstrasse 10, 1090 Wien
Pakisztáni étterem Liechtensteinstrasse 10, 1090 Wien

Kihagyhatatlan hely a keleti ízek szerelmeseinek, nemcsak a koncepció, hanem az ízek miatt is! Minden nap hasonló jellegű, és mégis más ételek vannak. 3 féle vega főétel, bashmati rizs, saláta, 3 féle öntet, 2 féle édesség (ez viszont nagyon édes). Már 3 éve működnek. Vajon Magyarországon mennyi ideig bírná ez a koncepció?
VEGIRANT * vegetáriánus étterem
Währinger Straße 57 (1090)
Kicsi vegetáriánus étterem. Naponta változó menü (leves, főétel és desszert). Saláta bár. Kicsit régimódi berendezés, inkább osztrák jellegű ételek a választékon. Szóval nem túl izgalmas hely, de mégis jót lehet enni. Angol nyelvű étlapjuk sajnos nincs.
Feischmarkt 20 1010 Wien
Ez a pékség-láncolat lett a kedvencem. Minden teljes kiőrléső, bio, nem használnak fehér cukrot és több vegán péksüteményük is van.
*
TIPP: Van még több hely is Bécsben, ahol vegetáriánus ételeket, alapanyagokat lehet enni, beszerezni. Nézd meg erre: HappyCow.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)