Koreai vizsgálatok szerint vegetáriánus étkezéssel jelentősen csökkenthető szervezetünk vegyszerterhelése. A hatás már pár napon belül is jelentkezik.
A kísérlet 25 résztvevője öt napon keresztül vegetáriánus ételeket fogyasztott. A kísérlet során azt vizsgálták, hogyan változik a szervezetbe kerülő egészségkárosító vegyi anyagok mennyisége.
A vegyianyag-terhelés változását a vizeletminták antibiotikum-, illetve műanyaglágyító (ftalát) tartalma alapján becsülték. A résztvevők kísérletet megelőző étkezési szokásait is felmérték. Az életmódváltás eredményeként érezhetően csökkent a kimutatható mennyiségű szennyezők száma, illetve azok mennyisége is.
Bár a szervezet terhelésének nagyságára számos tényező hatással lehet, a vizsgálatok alapján a kutatók megállapították, hogy az étrend megváltozása már rövid távon is jelentősen csökkenti a szervezetbe kerülő káros vegyületek mennyiségét.
Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi Anyag hírlevelében, feliratkozás: reach@levego.hu.
2010. július 20., kedd
2010. június 18., péntek
Bécsben jártam - Gasztro-utazás
Június elején egy 100 km-es futáson segítettem Bécsben, a Prater parkban. 

Kihasználva az alkalmat, maradtam néhány napot egy mini vega gasztro-túrára.
Szeretek piacra járni, így Bécsben is szétnéztem ezügyben. Hát sok, állandó szabadtéri piac nincs, van viszont a Naschmarkt, ahol sok egzotikus alapanyagot és ételt, illetve ruhákat is talál az ember. Na meg helyi zöldséget, gyümölcsöt is.
Piknik a fűben egy zöld tornacipővel. Török lepénykenyér, túrós burek, olajbogyó (az egyik fajta bogyó iszonyúan csípett), ajvar, osztrák fürtös paradicsom és friss rukkola.
Hol együnk Bécsben
All food offered is healthy, macrobiotic and vegan. the lunch special consists of soup and a plate full of grains, veggies and salad and is definitely filling and affordable. Guests of the restaurant gather around one big table inside, or enjoy the shadowy nice courtyard. Better to show up early, because lunch sells out soon.Ebédidő előtt érkeztünk, úgyhogy csak a sütiket próbáltuk ki egy gabonakávé kíséretében az árnyas udvaron. A karobos gyümölcskenyér és az áfonyalekváros linzertorta nagyon finom volt, bár picit nagyobb szelet is lehetett volna. Nori tekercs és szejtánnal töltött lepények is vannak. Nyitva 10-től 16 óráig.
THE WIENER DEEWAN ** Egyél, amennyit bírsz! - Fizess, amennyit szeretnél! **
Pakisztáni étterem Liechtensteinstrasse 10, 1090 Wien
Pakisztáni étterem Liechtensteinstrasse 10, 1090 Wien

Kihagyhatatlan hely a keleti ízek szerelmeseinek, nemcsak a koncepció, hanem az ízek miatt is! Minden nap hasonló jellegű, és mégis más ételek vannak. 3 féle vega főétel, bashmati rizs, saláta, 3 féle öntet, 2 féle édesség (ez viszont nagyon édes). Már 3 éve működnek. Vajon Magyarországon mennyi ideig bírná ez a koncepció?
VEGIRANT * vegetáriánus étterem
Währinger Straße 57 (1090)
Kicsi vegetáriánus étterem. Naponta változó menü (leves, főétel és desszert). Saláta bár. Kicsit régimódi berendezés, inkább osztrák jellegű ételek a választékon. Szóval nem túl izgalmas hely, de mégis jót lehet enni. Angol nyelvű étlapjuk sajnos nincs.
Feischmarkt 20 1010 Wien
Ez a pékség-láncolat lett a kedvencem. Minden teljes kiőrléső, bio, nem használnak fehér cukrot és több vegán péksüteményük is van.
*
TIPP: Van még több hely is Bécsben, ahol vegetáriánus ételeket, alapanyagokat lehet enni, beszerezni. Nézd meg erre: HappyCow.
Máshol olvastam: Mérgező vegyszer a paradicsomban - Magyarország
Nyári zöldség-gyümölcsteszt alkalmával egy itthon forgalomba hozott paradicsomban és uborkában olyan veszélyes anyagot talált a Levegő Munkacsoport, amelyet 2008-ban betiltott az Európai Unió.
A civil szervezet június elején megvizsgálta, hogy az áruházláncok polcain megjelenő zöldségek és gyümölcsök tartalmaznak-e veszélyesnek minősített vegyszermaradékokat. A Levegő Munkacsoport szakemberei uborkát, paradicsomot és epret vásároltak öt áruházlánc egy-egy budapesti üzletében (az egyik áruházban epret nem árultak), majd ezeket egy holland laboratórium vizsgálta meg[1]. A 14 vizsgált minta közül háromban, egy uborkában, egy paradicsomban és egy eperben nem talált szermaradékot a laboratórium. Egy budapesti áruházban vásárolt – és a szóbeli tájékoztatás szerint hazai termesztésű – paradicsommintában viszont öt különféle vegyszermaradékot mutatott ki a vizsgálat, többek között az uniós forgalomból kivont procimidon nevű hatóanyagot is. Ezt a hatóanyagot megtalálták egy másik áruházban vásárolt fürtös uborkában is. A procimidont a magyar hatóság 2007. július 16-án kivonta a forgalomból és a türelmi idő is lejárt 2009-ben. A procimidont az USA Környezetvédelmi Ügynöksége lehetséges emberi rákkeltőként sorolta be[2]. A hatóanyagot továbbá az Európai Unió szaporodási képességet károsító anyagként tartja nyilván, valamint felkerült az EU hormonrendszer károsító anyagokat tartalmazó listájára is.
Forrás: Levegő Munkacsoport
2010. június 9., szerda
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)