2012. november 30., péntek

A Vigyázat ehető!-filmhét megnyitója a Grund Kertben - az ÉletKonyhával

Témák: tájfajták, közösségi kertek, termelői piacok, menza, mezőgazdasági sokféleség, önellátás. Szervező: Grund Kert, Messzelátó Egyesület, Védegylet. 
Időpont: 2012. december 2., vasárnap, 16.00 – 19.00
Helyszín: Grund, Nagytemplom u. 30, VIII. kerület, Budapest


2012. december 1-9. között országos közösségi filmhetet rendez a Védegylet a mezőgazdasági sokféleségről. Terítéken a tájfajták, a közösségi kertek, a termelői piacok, a menza és az önellátás.

Az esemény keretében több mint 100 helyi közösség vetít majd filmeket országszerte. Több helyen kísérő eseményekre is sor kerül, mint például kerttervezés, kolbásztöltés, teadélután, batyús kóstoló, bevásárló közösség ünnepélyes megnyitója, magbörze.

A filmhét megnyitóját Budapesten, a Grundon tartjuk december 2-án vasárnap, a Védegylet, Grund Kert és a Messzelátó Egyesület közös szervezésében. Mi is színes programmal készülünk. Lesz befőttcsere, élő népzene, filmvetítés, kóstoló és tippek arról, hogy milyen különlegességekkel dobjuk fel a kertünket és hogyan együnk télen is változatosan.

---------------------------
RÉSZLETES PROGRAM:
---------------------------

16.00 – 17.00 BEFŐTT- ÉS RECEPTCSER, ÉLŐ NÉPZENE

Hozd el a felesleget házi (!) lekvárjaidból, chutney-dból, lecsóból, befőttből, krémekből, s cseréld el mások által készített finomságokra! Bolti lekvár és befőtt nem játszik!

Szabályok:
Tedd ki portékádat egy felirattal (neved, termék neve, miből készült). Egyezz meg valakivel,és cseréld el. Te döntöd el, megéri–e neked 5dl szilvalekvárt elcserélni 1l lecsóra!

A receptcseréhez küldd el nekünk kedvenc receptedet (receptjeidet) e-mailben a gyakornok@messzelato.hu címre, vagy Tedd ki azt Facebook eseményünk oldalára. A receptek témája: befőzés, vagy téli (szezonális) receptek.
Ezekből egy receptfüzetet állítunk össze, melyet közzé teszünk majd a honlapon.

A befőtt csere-bere alatt a Tűz Lángja, egy fiatal, kreatív népzenei együttes fog nekünk játszani moldvai csángó zenét ötvözve a manouche jazz és a blues elemeivel. A Tűz Lángja fellépett több alkalommal is a programjainkon, például egy gasztro-művészeti kiállításunkon a termelői piacokról, és a filmhét keretében bemutatott „Ellenálló vetőmagok”című filmben is az Ő zenéjüket hallhatjuk.www.tuzlangja.hu/

17.00 – 18.00 FILMVETÍTÉS

- Virul a gerillakertészet a nyolcban: a Grund-kert
- Közösségi kertek Budapest szívében: a Leonardó kert
- Prinzessinengarten
- 1.számú mítosz: Ipari mezőgazdaság nélkül éhezni fog a világ
- Tájfajták bevetésre várva
- Teri néni is megette, te sem fogsz belehalni (1 rész)
- Termelői Piac a Szimpla Kertben
- Ajándék gazdaság a Háromkaptár Biokertben és másutt


18.00 – 19.00 KONYHAKERTI ÉS FŐZÉSI TIPPEK, KÓSTOLÓ 

Kert otthon – előadás
Minden, amit a konyhakertünk elbír, vagy a balkon, a virágláda, a virágcserép. Hazai tájfajták és egzotikus gyümölcsök, zöldségek, és néhány virág - csak az íz kedvéért. Az előadást Bihari Balázs és Halász Krisztián tartják. http://www.facebook.com/valeyrac.ex

Vegán ínyencségek a konyhában - előadás és kóstoló
Együnk változatosan télen is! Ismerd meg, hogy mit tudsz kihozni kerti alapanyagokból a leghidegebb évszakban is! Vitamindús és élő ételek az Élet Konyhájából. Praktikus ötletek, receptek, vizuális kalandozások. A kóstolóval egybekötött előadást Repka Ágnes tartja. www.eletkonyha.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...