2011. szeptember 28., szerda

Biokonyha és mintakert egy borsodi településen!

Biokonyhát avatnak pénteken, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádszentandráson, a konyha érdekessége, hogy azokat a zöldségeket dolgozzák majd fel, amelyeket a korábban kialakított mintakertben termeltek meg. 
A biogazdálkodásra épülő oktatási és foglalkoztatási program tavaly indult, de a látványos feladatok - így a kialakított mintakert, a háztájiban felállított fóliasátrak - idén tavasszal valósultak meg. A kistelepülésen a projekt segítségével 18 hónap alatt - az összetett kiválasztási folyamat eredményeként - 30 résztvevő sajátíthatja el a biogazdálkodás elméleti és gyakorlati alapjait - ismertette a részleteket Üveges Gábor, a település (független) polgármestere. 
Mint mondta, mindezt egy sikeres uniós pályázatnak köszönhetően valósíthatja meg a kistelepülés, erre mintegy 28 millió forint áll rendelkezésre. A február végén tartott nyitókonferencia után Hernádszentandrás központjában kialakították a mintegy 6 ezer négyzetméteres mintagazdaságot, itt melegházi és szabadtéri kultúrák termesztésére egyaránt kiváló helyszínt hoztak létre. A mintakertet májusban adták át, a kert a várakozáson felül "adta vissza" a zöldségek által a földbe vetett munkát - tette hozzá. 
Kitért arra, hogy a projekt megvalósításában a helyi önkormányzat dolgozik, a részvevők speciális tananyagból sajátíthatják el a mezőgazdasági munkához szükséges tudást, emellett állandó felügyeletet, és tanácsadást is kapnak.
A biokonyha épületének a felújítása mintegy 1,2 millió forint volt, a berendezés - bútorok, konyhai eszközök, edények, evőeszközök - beszerzése 800 ezer forintra tehető. A konyha átadása mérföldkő a program életében, ugyanis itt dolgozzák fel a későbbiekben a biokertben termelt zöldséget. Az idei 6 ezer négyzetméteres területet jövőre a duplájára, 12 ezer négyzetméterre növelik - hívta fel a figyelmet a polgármester.
Rámutatott: a program hosszú távú célja, hogy a résztvevők számára fizetés-kiegészítési lehetőséget nyújtson. Már nem csak saját fogyasztásra termelnek majd, hanem piaci értékesítésre is keresik a lehetőségeket. Emellett kialakítanak egyfajta megrendelési rendszert, így aki szeretne egészségesen táplálkozni, a hernádszentandrási biokertből hozzájuthat a minőségi zöldséghez - jegyezte meg Üveges Gábor.

(Forrás: MTI)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...