2011. augusztus 11., csütörtök

A minőségibb táplálék kevesebbe kerül, mint gondolnád


A fogyasztók azért kerülik a magasabb jóléti előírásoknak megfelelően tartott baromfi és más hasonló, ökologikusabban előállított táplálék vásárlását, mert úgy vélik, hogy sokkal drágábban árulják őket, mint amennyit valójában érnek.
Egy, az Egyesült Királyságban végzett felmérésben, amivel a Nagyüzemi Állattartás Hetére kívánták felhívni a figyelmet, a felnőtt válaszadók 70%-a a költségekre hivatkozott, amikor arról kérdezték őket, miért nem vesznek magasabb szintű állatjóléti előírásoknak megfelelő – tehát szabad , ketrec nélküli tartásból származó- vagy organikus ételeket. Azonban, az RSPCA Szabad Állattartásra vonatkozó tervezete szerint egy kosárnyi, magasabb szintű állatjóléti előírásoknak megfelelő étel plusz költsége összehasonlítva ugyanannyi átlagos körülmények között előállítottéval kicsit kevesebb mint 5 font. Ezt az összeget a megkérdezettek 40%-a 7 fonttal, míg 26%-uk 15 fonttal többnek gondolta.
Az ismert séf, Antony Worrall Thompson- akiről köztudott, hogy a nagyüzemben tartott állatok jólétét is támogatja – is úgy véli, hogy az árak megfigyelésének fontos szerepe lehet az igényesebben, jobb körülmények között előállított termékek megvásárlásakor.
Szabadon 2„A megfelelő körülmények fenntartása közel sem kerül annyiba, mint gondolnánk. Egy kedvezőbb környezetben – például szabad állattartásban – tartott csirke, csak 86 pennyvel drágább, mint egy átlagos. Ez kevesebb mint egy lottó ára, vagyis igazán nem nagy ár azért, hogy a farmon tartott állatok életminőségét támogassuk.”
A szabad állattartás szóvivője, Liam Kurzeja, arra biztatta a vásárlókat, hogy a Nagyüzemi Állattartás Hetében (július 25-július 31.) cseréljenek le egy terméket a bevásárló kocsijukból annak egy igényesebb körülmények között előállított, ezáltal jobb minőségű változatára.
„Sokan már nem akarjuk, ketrec sorozatokban tartott tyúkok tojásait vásárolni, inkább ólakban vagy szabadon élő társaikét keressük. Szeretnénk, hogy az emberek tegyenek egy lépést előre, és figyeljék a jobb életkörülményekre utaló Szabad Állattartás logót az olyan termékeken, mint a sertéshús, csirke, vagy lazac.”
Fordította: Fekete Nelli
Forrás: Eurobulletin ; Fauna.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...