2012. május 24., csütörtök

Szimpla Vásárnap - őstermelői piac a Szimplakertben



Jó hír a belvárosiaknak! 

A Szimpla Kert, az Agri Kulti PJT., az Azért7 Egyesület, az ELTE Humánökológia Tanszék és őstermelőket tömörítő hálózatok összefogásával június 10-én őstermelői piac nyílik a Szimpla Kertben, amely heti rendszerességgel, minden vasárnap délelőtt fog üzemelni.

A szervezők célja, hogy a belvárosi lakók rendszeresen friss, kifogástalan minőségű hazai élelmiszerhez juthassanak, amely így közvetlenül a termelőktől kerülhet a családok asztalára.

A kezdeményezés egyúttal piacot igyekszik teremteni egy súlyosan veszélyeztetett népcsoportnak, a kihalás szélére sodort magyarországi őstermelőnek, akik részvétele mellett minőségi élelmiszereket előállító családi vállalkozásokat is várnak.

A jelentkezők előzetes regisztrációt és szakmai minősítést követően kerülhetnek be az árusok közé. A piacon feldolgozott és feldolgozatlan termékek széles skálája kerül terítékre: sonkák, kolbászok, házi sajtok, lekvárok, szörpök, sőt házi készítésű kozmetikumok mellett természetesen idénygyümölcsök és zöldségek is lesznek a kínálatban.

A vásárlás személyes élménye mellett szakmai beszélgetésekkel, termelők és tájegységek bemutatásával, villásreggelivel, utcazenével és gyermekprogramokkal várják az érdeklődőket, valamint alternatív élelmiszerközösségek és hálózatok is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra hétről hétre.

A piac a nyári szezonban a Szimpla Kertben működik, ám a tervek szerint ősztől kikerül a romkocsma falai közül, és kézműves dizájn termékekkel kiegészülve a Kazinczy utcában kap helyet.

Háttér: A Szimpla Kertben a vásározás már hagyomány. Minden hónap második szombatján Bringás Bolhapiac, minden hónap utolsó szombatján pedig Szimpla Divat – kreatív turkáló működik a szórakozóhely falai között, valamint a Gouba dizájnpiac is többször ellátogatott már a Kertbe. Eddig az őstermelői piac a Szimpla Divattal egy időben, havonta egy alkalommal várta a látogatókat. A rendezvény sikere alapján a szervezők úgy ítélték meg, hogy a termelői piacokban szűkölködő belvárosban fontos lehet a lakóknak, hogy rendszeresen juthassanak hiteles, minőségi élelmiszerekhez, ehhez pedig egy heti rendszerességű piacra van szükség. 


Helyszín: 
Szimpla Kert, VII. kerület, Kazinczy u. 14. 
Időpont: 
június 10-étől minden vasárnap 9-14 
Az esemény Facebook oldala: 
http://www.facebook.com/SzimplaPiac 

További információ:
Mihály Edina edina@szimpla.hu +36.20.2618669
Forrás: innen.

2012. május 21., hétfő

Nyers Vegán Gourmet Vacsora/Raw Vegan Gourmet Dinner


MÁJUS 31. (csütörtök/thursday) 19.00 
"NYÁRI ÍZEK SZABADON" (jó idő esetén a vacsora egy tetőteraszon lesz megtartva a pesti dombok kilátásával) / "SUMMER FLAVOURS OPEN-AIR" (We are hoping a good weather, so we can have our dinner on the topfloor terrace with the view to the Pest hills)

Menü hamarosan!/Menu is coming soon! 
Pesti helyszínen/Venue on the Pest side. 

Következő vacsora:/Next dinner: Június végén/At the end of June.


Regisztrálj az alábbi elérhetőségeken az általad választott időpontra. Kérjük, csak akkor jelentkezz, ha el is tudsz jönni!/
Registration is required on any of our contact. Please, register only if you are willing to come.

www.eletkonyha.hu
Agnes
0670-70-28187
repakonyha@gmail.com
Nóra
0630-399-4912
lovelyplanet.hu@gmail.com

2012. május 15., kedd

Az utolsó fogás - magyarországi filmpremier


    • Monday, May 21, 2012
    • 6:00pm until 9:00pm
  • Francia Intézet -> 1011 Budapest, Fő u. 17.
  • Milyen hatása van a világtengerek túlhalászatának környezetünkre, élelmiszerünkre és a jövőnkre? Rupert Murray alámerült, hogy bemutassa a jeges valóságot a Föld tengereinek kifosztásáról.

    A Greenpeace, a Diverziti és a Francia Intézet bemutatja....

    "Kellemetlen igazság a világtengerek túlhalászatáról" - The Economist

    A film előzetese:
    http://www.youtube.com/watch?v=MPPRnR7YIFE

    A BELÉPÉS INGYENES, DE REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT:
    ide írj: sage@greenpeace.hu

2012. május 14., hétfő

ÉletKonyha: zöld catering a Zöld levél programra



A Levegő Munkacsoport és a Messzelátó Egyesület a Demján Sándor Jótékonysági Alapítvány jóvoltából a VIII. kerületi Teleki téren és környékén 30 fát ültettek el szombaton! 
Mi is ott voltunk, mint ÉletKonyha, hogy egészséges és "környezetbarát" nyers vegán falatokkal lássa el az önkénteseket! Köszönjük, hogy mi is részesei lehettünk ennek a városzöldítési programnak! :)


Előkészületek


Ezzel csillapíthatták szomjukat és éhségüket a lelkes önténtesek:Epress frissítőMentás citromos frissítőBükki forrásvíz
Vegán waldorf saláta Aszalt paradicsomos-répás pástétom medvehagymás krékeren csírávalFriss vegyes salátalevelek 
Citrom- és vaniliakrémes gyümölcskosárkákKakaós tekercs aszalt sárgabaracklapban

Bővebben a Levegő Munkacsoport oldalán olvashatsz az eseményről.


A faültetés


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...