2010. november 24., szerda

A húsevés és a környezetvédelem összefüggései

Elgondolkodtató.

Homoktövis

Müzlibe, joghurtba, smoothie-ba keverve vagy salátára szórva, a lényeg, hogy ne hőkezeljük a homoktövist, mert akkor éppen a nagyrabecsült vitamintartalmát tesszük tönkre. Én már beszereztem a biopiacon a téli homoktövis por adagomat. És ti? 

Amit a homoktövisről tudni kell:

*Magas vitamintartalma miatt az egyik legjobb immunerősítőként tartják számon.
A homoktövis 1,5-3 méter magas cserje. Hajtásai tövisesek, termése narancssárga, tojás formájú bogyó, amely augusztus elejétől egészen szeptember végéig szedhető. Íze kissé savanykás; dércsípetten válik igazán édessé.

*Homoktövis gyógyító hatása
A homoktövist gyógyító hatása miatt már ezer évvel ezelőtt is használták tibeti doktorok. A VIII. század végén Si Bu Vidian-ban klasszikus tibeti gyógyszerként jegyezték fel. Mongóliában, Kínában és Oroszországban ma is széleskörűen használják ezt a sokoldalú gyógynövényt.
A homoktövis több mint száz biológiailag aktív hatóanyagot tartalmaz. Kiemelkedően magas a C-vitamin tartalma; tízszer nagyobb, mint a citromé. Szintén nagy mennyiségben található meg benne az E vitamin. Tartalmaz még A-, B-, F-vitaminokat, kalciumot, magnéziumot, cinket. Ezen kívül almasav, mannit, zsíros olajok, és flavonoidok is találhatóak benne. Magas vitamintartalma miatt az egyik legjobb immunerősítőként tartják számon.
A homoktövis termését, levelét és a magból kinyerhető olaját használják gyógyászati célokra. Főként gyomorbántalmak megelőzésére és az immunrendszer támogatására alkalmazzák; leveléből meghűlés elleni teát készítenek.
Kísérletek során bebizonyosodott, hogy nagyon hatékony szer az első-, másod- és harmadfokú égési sérülések kezelésében, mivel tökéletesíti a hámképződést, és a gyógyulási folyamatot is gyorsítja.
Kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyekre is, valamint védi a májat. Májvédő hatásáról számos tanulmány készült. Bevitelével csökkenthetők az emelkedett májfunkciós paraméterek. A májsejt regenerációban fontos szerepet játszik. A májenzimek hatékonyságát fokozza, ezáltal felgyorsítja méregtelenítő funkciójukat. Ennél hatékonyabb növény talán nem is létezik a máj regenerálására, bár sokan a máriatövist helyezik előtérbe. Mind olajos, mind vizes összetevői fontosak a máj szempontjából.
Javítja a szemidegek működését. Erősíti a kötőszövetet, ezáltal csökkenti a narancsbőr kialakulását. Kozmetikai ipar is előszeretettel használja, hiszen gátolja a hajhullást, lassítja a ráncok megjelenését, elősegíti az öregségi foltok megszüntetését, valamint tartóssá teszi a barnaságot.
Szerepe van a daganat-megelőzésben és enyhíti a daganatos betegeknél alkalmazott sugárterápia során fellépő sugárkárosodást.

*Homoktövis felhasználása
Felhasználható levele, termése és magja is. Termését az élelmiszeriparban, a kozmetikai iparban és a gyógyászatban hasznosítják. Készíthető belőle ivólé, dzsem, bor, likőr, zselé, sőt pálinka is. A bogyók nyersen vagy préselve, esetleg mézzel édesítve fogyaszthatók.
Forrás: http://www.biochef.hu/index.php?content=655

2010. szeptember 8., szerda

Október 10. a Nyers étkezés világnapja!

 Mindenhonnan a nyers ételrol hallani, éppen ezért itt az ideje, hogy a nyers étkezés is világnapot kapjon!  Ehhez a történelmi alkalomhoz a 2010. október 10-i dátumot választottuk ki.  
 A te segítségedre is szükségünk van ahhoz, hogy ezen a napon minden idok legnagyobb nyersétel-rendezvényére kerüljön sor!
  Potluckmaraton
Felhívjuk minden nyers étellel táplálkozó és az egészséges étkezés iránt érdeklodo figyelmét, hogy 2010. október 10-én egy nyersétel-potluckot szervezünk. Ezzel az akcióval szeretnénk támogatni az egész világot felölelo potluckmaraton. Hogy a nyers étel világnapja minél sikeresebb legyen, jelentkezz résztvevoként, szervezoként, koordinátorként vagy partnerként!

Erre a történelmi jelentoségu eseményre nemcsak a nyersétel-fogyasztók különbözo ágainak követoit (insticto, vegetáriánus, vegan), hanem az étrendjükben jelentos mértékben nyersen étkezoket (pl. táplálkozás dr. Schnitzer, dr. Switzer szerint) is szeretettel fogadjuk.
Az eredeti felhívás itt olvasható: http://www.worldrawfoodday.org/magyar.html

 Az eredeti kép Gitta nyersétel blogján látható egy előző potluckról.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...