2011. szeptember 27., kedd

Meghívó - Szeptember28. Gourmet vacsora nyers vegán ételekkel

Holnap, azaz Szeptember 28-án, szerdán tartjuk a következő vacsoránkat! Még van 1-2 hely, ha kedvetek támad az alábbi menühöz! 
Info és helyfoglalás: www.elogourmet.blogspot.com

Menü
Házi körtelé jázmin teával
Napraforgósajt zöldségfészekkel, szőlőchutney-val  
Paradicsomleves paradicsom batyuval
Fűszeres pástétom, marinált cékla és spenót, karfiol rizs
Desszert trió: csokoládé torta, pikáns gyümölcskrém és ostya 
Petit fours- bonbon meglepetések

2011. szeptember 19., hétfő

Ínyenc vacsora nyers vegán ételekkel - Képes beszámoló

Töltött pritamin paprika zsályás- citromos cukkíni tésztával
Készül a szilvás-fügés pite
Ínyenc vacsorákat szervezünk nyers vegán ételekkel. Íme egy kis képes ízelítő a legutóbbi menüről.  A többi képet az ÉlőGourmet blog GALÉRIÁJÁBAN találod!
Következő vacsora:  Szeptember 28. 19.00 óra
www.elogourmet.blogspot.com

2011. szeptember 9., péntek

2011. szeptember 3., szombat

Nyárvégi kerti körkép Papáéknál

A múlt hetet szülővárosomban, Ózdon töltöttem, ahol Nagypapámékhoz is ellátogattam. Napsütötte kertjükben paradicsomi állapotok uralkodtak éppen.
Bár már egyre nehezebben, de a legtöbb zöldségfélét és sok gyümölcsöt is maguknak termelnek. Van itt sárga- és fehérrépa, piros és zöld húsos paprika, zöldpaprika, majd kicsattanó paradicsom különböző tájakról beszerzett magokból, uborka kovászolni és kígyózva kenyérre, hagyma, illatos kapor, fényes padlizsán és cukkini. Ez utóbbiból, Nagymamám specialitása, a cukkinipörkölt.
Nagypapa
Hoppá, egy padlizsán!
Mama cukkinipörköltje
Végy 2 fej hagymát, pucold meg és apríts fel. Kevés olajon vagy vajon dinszteld jó sokáig, míg szinte karamellizálódik. 
Kockázz fel 3-4 paprikát és 2 paradicsomot, és mindez már mehet is rá a hagymára. 
Fűszerezd sóval, bazsalikommal, borsikafűvel és oregánóval. 
Lassú tűzön addig főzd, míg egy közepesen sűrű lecsóalapot kapsz belőle.
Ekkor dobj rá egy apróra kockázott cukkinit. Ekkor már nem kell sokáig főzni, mert a cukkini hipp-hopp megpuhul. 
Nagyon finom rizzsel, főtt krumplival, kenyérre kanalazva, főtt tésztával körítve. 
Csak ne felejtsetek legalább ugyanekkora mennyiségű nyers zöldséget (salátát) is enni mellé.
Kerti kollekció iker-uborkákkal
A salátamagokat még tavasszal én ültettem el, de nem fejes salátát, hanem eredetileg szlovén magból rukkolát, jégsalátát, tölgysalátát és az elengedhetetlen mángoldot.
Elfelejtettem mondani, hogy van itt cékla is, aminek levelei szintén sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. A zsenge leveleket akár salátába vagy zöld turmixba (smoothie) is előszeretettel használom. Jöjjön is egy képes turmix recept hozzá:

Nyári édes zöld turmix
Megmosva, kimagozva, kevés vízzel mindent bele a turmixgépbe!
A gyümölcsök sem maradhatnak ki a kertből, hiszen van itt eper, málna, egres, talán még egy birsalmafa is. És az elmaradhatatlan szőlő, amiből a Papa bora készül.
Mama szakért
Buksi, a hű társ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...