2014. december 2., kedd

Miért jó a fodros kel (ropogós)!


Újra itt a tél és a fodros kel szezon! Mi imádjuk, mert nagyon gazdag tápanyagforrás, ízletes nyers és főtt ételek alapanyaga (receptek hamarosan) és változatosságot hoz a téli alapanyagok világába!

A fodros kel története
A kisázsiai eredetű káposztaféléket a rómaiak idejében a vándorló kelták hozták magukkal Európa nyugati része felé. A fodros kel meghonosodott és a középkorig kedvelt zöldségnövény volt. A kezdetben vastag szárú és gyér levélzetű kel jelentőségét hidegtűrése és könnyű termeszthetősége adta. A gazdák azonban szívesebben szaporították a bő levélhozamú növényegyedeket, s így alakult ki mai alakja. A későbbiek során a nemesítés figyelme inkább a fej közepén levő puhább levelekre irányult, s létrejött a tömött fejet képező káposzta – a legtöbb területen méltatlanul háttérbe szorítva a leveles kelt.
Az egészséges leveles
A fodros kel remek forrása az olyan fontos tápanyagoknak, mint az A-, C-, E-, K- és B6-vitamin, növényi fehérjék és az élelmi rostok. Olyan ásványi anyagokkal lát el minket, mint a mangán, a vas, kalcium, réz és kálium. Egyetlen tányérnyi fodros kelből készült étel fedezi napi C-vitamin szükségletünk 88%-át. Ez a vízoldékony antioxidáns csökkenti a rák kialakulásának veszélyét. Gyulladáscsökkentő, hatékonyan segít az asztma és az ízületi gyulladások elleni védekezésben. Rosttartalma révén tisztítja a vastagbelet, védi emésztőrendszerünket. Mangántartalma elérhetővé teszi a táplálékkal felvett szénhidrátok és fehérjék energiatartalmát, könnyebben jönnek létre az idegrendszer működését serkentő zsírsavak. E-vitamin tartalma csökkenti az emlékezőképesség esetleges hanyatlását. A zsírban oldódó E-vitamin hatékonyabban szívódik fel, ha zsiradékkal együtt fogyasztjuk. A fodros kelt tehát mindig öntsük nyakon egy kis olajjal, hogy elősegítsük ezt a folyamatot. S végül, de nem utolsósorban ki kell térnünk kéntartalmú hatóanyagaira, amelyek serkentik a szervezet méregtelenítő folyamatait, és segítenek egyes daganatos betegségek (mell-, petefészek-, tüdő-, prosztatarák) megelőzésében.
(Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete)
Egyik kedvenc termékünket, az ízletes bundában, ropogóssá aszalt fodros kelt minden évben készítjük nektek. Most is megvásárolható webshopunkban

Fodros kel ropogós

Összetevők: Fodros kel*, mandula, dió, Himalaya só, füstölt paprikapor, kurkuma, fokhagyma * jelölés: ellenőrzött biológiai gazdálkodásból. A többi alapanyag vegyszermentes saját, vagy őstermelői termény.
495 Ft / 26 gr-os csomag  ITT RENDELHETITEK MEG: kattints!

Curly Kale Crunchies

Ingredients: organic curly kale, organic almonds, walnuts, turmeric, garlic, smoked paprika, himalayan salt 1 pack measures 26g It lasts easily 2 month preferably in airtight container. A perfect snack just on its own or accompanied by a salad or a soup. Good to have on the way, or in those critical moments when we need to grab on something. Delicious, nutritious, healthy. Made in gluten free environment. Arrives in a paper bag with window with, full description.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...