2012. január 31., kedd

Sütőtöklapba tekert tormaszószos zöldségek

Mostanában az egyik kedvenc ebédem a következő:
zöldségekből és lenmagból aszalt lap
spenót levelek
vegyes nyers zöldségek csíkozva, reszelve idény és igény szerint!
csírák
szezámos tormamártás (A szezámmagot megőrölöm, majd turmixgépben bio citromhéjjal, citromlével, szójaszósszal vagy sóval, darabokra vágott tormagyökérrel, vízzel sima, mártás állagúra turmixolom. Mennyiségek általában találomra, ízlés szerint!)
A töltelékhez valókat az aszalt, hajlékony lapra rendezem, feltekerem, és már indulhat is a "ki tud szebben enni?" verseny!
A lapokat több hétig légmentesen tárolhatjuk, a tormamártás pedig több napig eláll a hűtőben.
Gyors, egészséges és finom ebéd bármikor!

Egy másik variáció ha zöld levelekbe (pl. leveles kel, nyáron salátalevélbe) vagy amint a fenti képen látható nori algalapokba tekerjük a tormamártással elkevert zöldségeket.
A tormáról:
"A torma az egyik legizgalmasabb és a tudomány számára reflektorfényben lévő élelmi növényünk. A torma-peroxidáznak jelentős hatást tulajdonítanak a tudósok a rák megelőzésében és gyógyításában. A népi gyógyászatban régóta használják, vérbőséget okozó hatása miatt, csípős anyaga, amely a nyálkahártya gyulladásos folyamataiban nemcsak a náthában, hanem a légutak tisztításában is hatásos, magas rosttartalma a belek tisztítására is alkalmas."

2012. január 19., csütörtök

Biogazda tanfolyam az Évkerék Ökotanyával

Kedves barátaim, Orsi és Laci az Évkerék Ökotanyáról az alábbi programra invitálnak minden érdeklődőt:
Biogazda tanfolyam Ópusztaszeren - Előadássorozat, a fenntartható kertgazdálkodás és az önellátás jegyében 
(8 részes sorozat januártól márciusig)
"Ajánljuk  városi és vidéki kiskerteseknek, a fenntartható gazdálkodás iránt érdeklődőknek, az önellátás felé kacsintgatóknak, és mindazon tudatos fogyasztóknak, akik szeretnének betekintést nyerni az egészséges, biztonságos élelmiszer termelés, növénytermesztés mikéntjébe!"
 
A tanfolyam témái és jelentkezés az Évkerék Ökotanya oldalán. 
 

2012. január 18., szerda

Magunkat adjuk! előadások és mag cserebere - jan. 24. 19.00

Szívügyem a helyi, friss, tiszta alapanyagból készült étel! Ezért szívesen ajánlom ez a programot. Közösségi kertek, ehető növények sokfélesége és miért ezekből a legjobb ételeinket készíteni? Ezekről lesz szó többek között jövőhét kedden este a Millenárison. Lesz mag cserebere is! Ott találkozunk!

TÉLI ZÖLDSÉGES PITE FÜSTÖS TORMA SZÓSSZAL


Kedves barátnőm, Norka nyers és vegán receptjét ajánlom a tél ízeivel:
TÉLI ZÖLDSÉGES PITE FÜSTÖS TORMA SZÓSSZAL
A tésztához
3 1/2 bögre aszalt vagy áztatott dió
1/2 bögre őrölt lenmag
2-3 ek nemes élesztőpehely
1 mk Himalája só
3 ek madras curry fűszerkeverék
kb 1/2 dl víz (ha áztatott diót használunk, akkor kevesebb víz szükséges)

A diót aprítógépben aprítjuk, vigyázzunk, nehogy túldolgozzuk, mert akkor kicsapódik a dió olajtartalma, és akkor nagyon nehéz vele dolgozni. Ezután a többi hozzávalóval elkeverjük. Egy 21 cm átmérőjű piteformába nyomkodjuk a tésztát, kb 4-5 órát aszaljuk, majd a formából kivéve még 6-7 órát, vagy ameddig teljesen száraz nem lesz.

A töltelékhez (tetszés szerint variálható)
20 dkg kelbimbó
15 dkg sonkatök
15 dkg brokkoli
10 dkg lilakáposzta
néhány szem főtt gesztenye (bár most olvastam, hogy lehet áztatni és utána megpucolva fogyasztani)

A páchoz:
olíva olaj
tamari
citromlé
zsálya

A zöldségeket tisztítjuk, pucoljuk ha szükséges, és a kelbimbót félbe, negyedbe, a tököt kis kockákra, a brokkolit kis rózsákra, a káposztát csíkokra vagy kockára vágjuk. Ezután a pác összetevőivel ízlés szerint “átmasszírozzuk”. Annyi olajat használjunk, amennyi bevonja a zöldségeket. Néhány óra után az aszalóba tesszük a zöldségekeveréket, és az 2-4 óra alatt félpuhára aszalódik. Időközben keverjük át, hogy ne száradjon, hanem tényleg puhulhasson a töltelék a pácban.


A füstös tormaszószhoz:
10 dkg hámozott cukkíni
1 ek útifű maghéjpor
1-2 ek chiamag
10-15 dkg kesu vagy aszalt/áztatott mandula
1 1/2 ek lapsang souchong teából készített 2 1/2 dl tea
torma
Himalaja só
2 ek nemes élesztő pehely

Elkészítjük a teát. Ezt a teát 90-100C-os vízzel készítjük, kb. 1 -2 perc áztatási idő elegendő. Ezután leszűrjük. Ha kissé lehűlt, a többi hozzávalóval krémesre turmixoljuk. (ha nincs nagy teljesítményű turmixgépünk, akkor érdemes a mandulát előbb őrölni, vagy aprítóban előkészíteni)

Elkészítés:
A pite aljára kis szószt kenünk, majd belehalmozzuk a zöldségeket. A tetejére morzsoljuk a főtt gesztenyét, és a maradék szószt mellé kínáljuk.
Ha azt szeretnénk, hogy szeleteléskor teljesen egyben maradjanak a szeletek, akkor érdemes a zöldségeket jobban aprítani. Esetleg hagyhatunk néhány nagyobb darabot a díszítéshez.

2012. január 16., hétfő

Közétkeztetés helyi biozöldségekkel

 
Nagykamaráson biozöldség termesztésébe kezdett az önkormányzat. Céljuk, hogy az ott élő idősek és a gyerekek - közétkeztetés keretein belül - egészséges, friss élelmiszerhez jussanak. A kertészet nem csak egészséges élelmiszert, de jelentős megtakarításokat és viruló közösséget is jelent a helyiek számára.

2012. január 14., szombat

Meghívó: Nyers vegán ínyenc vacsora - Kelet-Nyugat fúziója


Az új évben is folytatódnak vacsoráink! Január 28-án a keleti és a nyugati konyha összekapcsolódása, fúziója lesz a téma.
Várunk szeretettel!
Továbbra is rendelhetők nyers vegán csomagolt termékeink (www.eletkonyha.hu), illetve vállaljuk rendezvényeken catering szolgáltatást. Legyen 2012 egy egészségben gazdag éved!
January 28. (szombat/saturday) 18.00 Kelet-Nyugat fúziós vacsora / East-West fusion dinner http://www.facebook.com/events/337671652918962/
 
 MENÜ/MENU:
Tárkonyos citrus saláta /Citrus salad with tarragon
Édesköményleves korianderes tök chips-szel/ Fennel soup with coriander pumpkin chips
Fűszeres mogyorós tészta lime-mal és gyömbérrel/ Spicy peanut noodles with lime and ginger
Sütőtökös tiramisu/ Pumpkin tiramisu
Petit fours

2012. január 11., szerda

Képes beszámoló a nyers, vegán, japán vacsoránkról


Matcha koktél
 Emlékeztetőül, hogy mi lett felszolgálva a vacsorán: 
MENÜ
Hokkaido tök saláta édes miso öntettel, feketeszezám krékerrel
‘Ochazuke’ –Shiraore tea mandula-rizzsel,  
hagyományos kiegészítőkkel
‘Makisushi’ marinált shitake gombával,  marinált gyömbér, wasabi, tamari szójaszósz
 Yuzu mochi, fehércsokoládé gyümölcskoktéllal
‘Petit fours’




Petit fours

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...