2011. február 14., hétfő

Bio vs. vegyszermaradékos zöldségek, gyümölcsök

A szezonhoz nem illő és a szezonális kínálat áprilisban
A múlt héten kedvességből kaptam egy uborkát és egy cukkinit, ami rögtön emlékeimbe idézte a nyári ízeket, a bazsalikomos-oregánós olaszos cukkini ragut és a hűsítő tzaziki ízét! A következő gondolatom viszont az volt, hogy: "Dehát éppen tél van és hideg, hol nő meg ez a két zöldség ilyenkor? És vajon mennyi tápanyag lehet benne? Vagy akár vegyszer?"

Innen már csak egy lépés volt, hogy rátaláljak a Vidékfejlesztési Minisztérium tiltó listájára azokról a zöldségekről és gyümölcsökről, amik 2010. decemberében több növényvédőszert tartalmaztak, mint a megengedett. Főleg szupermarketek, nagyobb bevásárlóláncok által importált növényekről van szó, néhány hazai áruval, növénnyel is kiegészítve. A listát itt találjátok!

A Tudatós Vásárló így ír erről egy 2009-es cikkben:

MI A BIO?
Biónak azokat az élelmiszereket nevezzük, amelyek alapanyagait az ökológiai gazdálkodás szabályai szerint termesztették, azaz csak ennek megfelelő tápanyagot és növényvédő szert, technológiát használtak a termelés során.


Magyaroszági vizsgálatok kimutatták, hogy az importból származó termékek szennyezettebbek, mint a hazaiak. 2007-ben a hazai termesztésű minták 33,5%-ában volt kimutatható vegyszermaradék, míg az import esetében ez az érték 59% volt.
A hazánkban kapható zöldségek és gyümölcsök mintegy fele szennyezett növényvédő szerekkel, ám ez egyben azt is jelenti, hogy a boltokban kapható termékek másik fele nem tartalmaz kimutatható mennyiségben vegyszermaradékot. Kérdés, hogy melyik fele?
 
Azt javasolják, hogy aki szeretné elkerülni a vegyszer-maradékokat,
  • nem bióból inkább hazait vásároljon,
  • kerülje el a primőr árukat, illetve
  • kerülje az import nem biogyümölcsöket, leszámítva a ritkán szennyezett kivit, banánt és a mangót.
  • Biót érdemes venni hazai kajszibarackból, almából, körtéből, eperből és meggyből, valamint fejes salátából, paprikából, paradicsomból és uborkából.
  • Ezzel szemben a káposzta, hagyma, karfiol és a brokkoli vásárlása esetén, nagy valószínűséggel közel ugyanilyen jó minőségű a nem biotermék is.
Májusig még várni kell a fejes salátára

A következő táblázat segítséget nyújthat abban, hogy miből találhatunk tisztább árut a piacon és a boltokban (lásd Legjobb oszlopok), illetve melyekre jellemző a vegyszerezettség általában (lásd Legrosszabb oszlopok):
Gyümölcs
Zöldség
Legjobb
Legrosszabb
Legjobb
Legrosszabb
Kivi
Szőlő
Hagyma
Uborka
Maracuja (passion fruit)
Mandarin
Karfiol
Paprika (spanyol)
Szilva
Citrom
Spárga
Zöld saláta
Banán
Eper
lila káposzta - káposzta
Jégsaláta (iceberg saláta)
Papaya
Narancs
brokkoli
Paradicsom
mango
Alma
burgonya
borsó
Nektarin
Barack
spenót
zöldbab
Dinnye
Körte
póréhagyma
kelbimbó


padlizsán
sárgarépa

2011. február 3., csütörtök

Könyvajánló -Joan van Rooijen: Napeledel - Az Élő Ételek szakácskönyve

Kedves ismerősöm, Joan könyvét szeretném ajánlani nektek, ami a nyers táplálkozásról szól. Nagyon jól összefoglalja az élő ételek egészségvisszaállító erejét, a főtt ételek hatását a szervezetre, a kiegyensúlyozott táplálkozás és élet összetevőit. És mindezt sok-sok változatos recepttel.
Nem véletlen, hogy már második, átdolgozott kiadását éri meg a könyv az én örömömre is! Hiszen sokat tanultam nemcsak a könyvből, hanem Joannál tett inspiráló látogatások alkalmával is. Köszönet érte!

Joan így mutatja be könyvét: 
„A Napeledel című receptkönyvem útmutatásként szolgál mindazok számára, akik természetes módon szeretnének táplálkozni. Aki forgatja és használja, megtudhatja belőle, hogy az Élő Ételek segítségével miként növelhetjük energiánkat és életerőnket, hogyan érhetjük el és tarthatjuk meg kalóriaszámlálgatás nélkül ideális testsúlyunkat. Nem kell félnünk az úgynevezett »jojó hatás«-tól.
A könyv segít megérteni, hogy nyers táplálkozással és tudatos életmód változtatással eredményesen védekezhetünk mindenfajta betegség ellen.
Az új, sütés-főzés nélküli ételek színes, természetes és ínycsiklandozó megjelenésükkel és ízeikkel gyorsan megkedveltetik magukat. Hihetetlennek tűnik, de ismert ételeink legtöbbjét nyers, növényi eredetű alapanyagokból is sikerül megalkotnunk. Például mandulából tejet, túrót, sajtot és tejszínhabot. Kenyeret gabonacsírából, különféle zöldségekből.
Táplálékunk ne legyen kisebb értékű, sütött-főzött, iparilag megdolgozott, hanem természetes eredetű, isteni nektár.
»Ha egyszer már megkóstoltuk a nektárt, nem óhajtunk mást«.”

Joanról és a könyvéről a Napeledel oldalon olvashatsz még. 

Ezt is tőle tanultam:
Karfiol-brokkoli "rizs"
Zöldségfasírt  nyersen és aszalva
Cukkinis paradicsommártás
Tahini
Spenótlevelek és sütőtök-karika
Jó étvágyat!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...